marți, 22 septembrie 2015

Metoda PRT - Terapia Raspunsului Fundamental

Metoda raspunsului fundamental sau PRT (Pivotal Training Response) isi propune sa contribuie la cresterea motivatiei copilului de a invata, ajuta la monitorizarea comportamentului copilului autist dar si la initierea comunicarii cu cei din jur. Tehnica se axeaza in special pe promovarea comunicarii si a comportamentelor specifice jocului. Modificarile pozitive obtinute la nivelul acestor comprtamente ar trebui sa aiba efecte pe scara extinsa asupra altor comportamente.
Tratamentul „raspuns pivot” (PRT) este una dintre cele mai bune și validate tratamente comportamentale pentru autism. In prezent aceasta metoda este studiata si exsinsa de catre specialisti. Derivat din analiza comportamentala aplicata (ABA) se bazeaza pe joc si initiativa copiiilor implicati in joc.PRT are cascop dezvoltarea comunicarii, a limbajului si comportamentelor sociale pozitive. In acelasi timp diminueaza comportamentele auto-stimulatoare perturbatoare.
Terapeutul, in demersul sau, va identifica zonele „pivot” ale dezvoltarii copilului si va porni in dezvoltarea unui program, de la comportamentele de autostimulare si va ajunge la folosirea acestora in scopuri utile prin intermediul jocului. Va utiliza jocul cu sens punand accent pe motivatie, pe auto-gestionare si initierea interactiunilor sociale. Specialistii obtin prin reorientarea acestor comportamente „critice”, autostimulante si stereotipe, imbunatatiri evidente in dezvoltarea de ansamblu a copilului: socialbilitate, comunicare si comportament/reactie.
Strategiile de motivare reprezinta o parte importanta a abordarii PRT. Acestea presupun raspunsuri bazate pe o logica simpla, naturala. De exemplu, daca un copil face o incercare semnificativa de a solicita un anumit obiect (apa, caine, masina), recompensa va fi exact acel obiect solicitat si nu alta recompensa care nu are legatura cu asolicitarea. Astfel copilul va integra notiuni simple de logica si nu va fi derutat.
PRT este folosita si in activitatea de invatare a copiilor tipici, adolescenti si adulti tineri.
Care este istoria de PRT?
Tratamentul „raspuns pivot” a fost dezvoltat in anii 1970 de psihologi de invatamant Robert Koegel, Ph.D., si Lynn Kern Koegel, doctorat, de la Universitatea din California, Santa Barbara. Cele Koegels sunt acum director si director clinice, respectiv, de UCSB Koegel Autism Centrul de Cercetare .
Ce este o sesiune de terapie PRT ?
Fiecare program este adaptat pentru a satisface obiectivele si nevoile elevului individuale si rutinele sale scolare si de acasa. O sesiune PRT, implica sase segmente in care limbajul, joaca si aptitudinile sociale sunt orientate catre interactiuni structurate si nestructurate. Pe parcursul progresului inregistrat de elev/copil, accentul fiecarei sesiuni se schimba si sufera modificari pentru a se potrivi scopurilor si nevoilor mai avansate.
Care este angajamentul de timp implicat?
Programele PRT implica, de obicei, 25 sau mai multe ore pe saptamana pentru cel care invata, precum si instructiunile pentru parinti si alte ingrijitorii. Intr-adevar, toti cei implicati in viata cursantului sunt incurajati sa utilizeze metode PRT in mod consecvent. PRT a fost descris ca un “stil de viata” adoptat de catre familia afectata.
Unde pot găsi mai multe informații despre PRT?
Autism Speaks finanțează în prezent mai multe studii pe PRT, inclusiv un studiu privind consolidarea beneficiilor conduse de părinte PRT. Mai multe informații despre PRT pot fi gasite pe site-ul de UCSB Koegel Autism Center si Programul Cercetare UCSD Autism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu