miercuri, 21 octombrie 2015

Iata cum ii ajuta animalele pe copiii cu autism!


Un studiu recent a scos la iveala faptul ca animalele ar putea ajuta copiii bolnavi de autism. Fie ca este vorba despre o pisica, un caine, un iepure sau alt animal, acesta il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte abilitatile sociale. Sa vedem cum ii ajuta animalele pe copiii autisti!
Studiul a fost facut de o cercetatoare de la Research Centre for Human- Animal Interaction, SUA, pe un grup de 70 de familii care au copii autisti. Studiul a observat cum un animal de companie poate influenta viata acestora si abilitatile de socializare.
Cu cativa ani mai devreme, un alt studiu demostra ca stapanii se simt foarte apropiati de animalele pe care le cresc, 85% dintre acestia declarand chiar ca necuvantatoarele sunt considerate membrii ai familiei.
Se cunoaste deja faptul ca cei care sunt bolnavi de autism relationeaza mai greu cu oamenii din jur. Aici intervine si micul prieten blanos, care ii ofera copilului mai multa incredere in sine si il ajuta sa socializeze mai bine. Studiul a comparat doua grupuri de copiii autisti: cei care au un animal de companie si cei care nu au.
Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei care aveau un animal de companie manifestau abilitati sociale mai bune. In plus, copiii cu animale erau mult mai dornici de a se implica in diverse comportamente, se prezentau singuri, cereau informatii, erau mai curiosi si doreau sa fie inconjurati de oameni, sa puna intrebari si sa raspunda la intrebarile primite. Toate aceste tipuri de comportament sunt foarte dificile pentru copiii autisti, de aceea cercetatorii cred ca este o mare descoperire, care ii va ajuta pe parinti sa-si creasca altfel copiii cu probleme.
Gretchen Carlisle crede despre animale ca sunt ‘lubrifianti sociali’, demonstrand acest lucru printr-un experiment cat se poate de simplu: de fiecare data cand intr-o incapere plina cu copii intra si un animal, acestia se strang in jurul animalului, fiind mult mai dispusi sa socializeze, sa se prezinte sau pur si simplu sa vorbeasca despre alte lucruri.
Copiii autisti care traiesc cu animale de companie in casa isi imbunatatesc abilitatile de comunicare, capacitatea de cooperare, asumarea responsabilitatilor, capacitatea de autocontrol, empatia si capacitatea de a relationa cu cei din jur, lucruri esentiale pentru orice persoana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu