luni, 19 octombrie 2015

Mintile extraordinare ale unor persoane cu dizabilitati

Uneori, cele mai uimitoare abilități ale creierului uman ni se arată tocmai atunci când nu ne-am aștepta. De exemplu, savanții, oameni cu abilități uimitoare care nu pot fi considerate altfel decât supraumane, deseori au avut probleme cu funcțiile cognitive banale și cu abilitățile sociale.
Are creierul uman abilități savante în stare latentă? Funcțiile cognitive active blochează cumva aceste abilități? Dacă da, de ce? Le putem avea fără a avea autism sau alte dizabilități concomitente? Un studiu realizat de Allan Synder sugerează că majoritatea savanților se nasc cu abilitățile lor extraordinare, dar rareori acestea sunt amplificate de dizabilități. Totuși, sunt câteva cazuri de astfel de minți care au uimit universul științific.

Kim Peek, adevăratul Rain Man

Kim Peek este sursa de inspiraţie pentru celebrul film Rain Man, în care rolul principal îl joacă Dustin Hoffman. “Originalul” este însă mai spectaculos chiar decât personajul de film. Capacitatea de a memora a lui Kim Peek  este dincolo de puterea de înţelegere a ştiinţei.
Kim Peek a murit în 2009, însă până în acel moment a memorat 12.000 de cărţi. A devenit atât de bun la memorarea informaţiilor încât putea citi două pagini în acelaşi timp, folosind un ochi pentru fiecare pagină. Îşi amintea 98% din tot ce a făcut vreodată. Povestea lui a fost sursa de inspiraţie pentru “Rain Man”, deşi el considera că nu e etic să-şi folosească abilităţile pentru lucruri precum jocurile de noroc.
Kim şi-a folosit memoria pentru a acumula cunoştinţe din diverse domenii, ca: istoria SUA şi a lumii, sport, filme, geografie, istoria bisericii şi studii biblice, literatură (unul dintre preferaţi era Shakespeare) şi muzică. Ştia prefixele telefonice şi codurile poştale americane fără greşeală. Cunoştea toate conexiunile rutiere ale Americii şi putea face legătura între oricare două localităţi americane cu o acurateţe demnă de programele moderne dedicate stabilirii rutelor optime.


Leslie Lemke, orbul cu degete de pianist

Leslie Lemke nu a avut un început ideal în viață. S-a născut cu mai multe defecte, din cauza cărora doctorii au fost nevoiți să îi îndepărteze ochii. Mama sa naturală l-a dat spre adopție, dar, din fericire, o asistentă pe nume May Lemke l-a luat în grijă, pe lângă ceilalți cinci copii ai săi.
Leslie nu a putut sta în picioare până la 12 ani, iar abia la 15 a putut merge. La 16 ani, însă, May s-a trezit auzindu-l pe Leslie cântând la pian Concertul nr.1 pentru pian al lui Ceaikovski. Deși nu avea niciun fel de studii muzicale, a cântat-o perfect. La scurt timp, s-a descoperit că acesta poate învăța orice operă muzicală, fără să fie nevoie de ceva mai mult decât să o audă o dată.


Orlando Serrell, minte uimitoare obținută accidental

Orlando Serrell este o excepție, pentru că nu s-a născut cu abilități extraordinare, ci le-a dobândit ulterior. Născut la 1969 în Virginia, a fost un copil absolut obișnuit până la vârstă de 10 ani când, lovit de o minge de baseball la tâmpla stânga, și-a pierdut pentru scurt timp cunoștința.
La un an după această lovitură, Serrell și-a dat seama că își poate aduce aminte de orice amănunt de după accident. Începând cu aceea zi, el și-a putut aminti orice data calendaristică, ce zi a săptămânii a
fost, evenimentele sau starea vremii din aceea zi, precum și ce îmbrăcăminte purtau persoanele cu care a avut contact. Cu toate cercetările făcute de neurologi pe creierul lui, nu s-a găsit nicio explicație a acestui fenomen, iar Serrell, cu toată această capacitate de memorare, nu a devenit cercetător renumit.


Stephen Wiltshire, camera de fotografiat umană

Stephen Wiltshire a fost mut și diagnosticat cu autism încă de la o vârstă fragedă. Destul de repede, și-a descoperit pasiunea pentru desen, iar pe tot parcursul copilăriei s-a exprimat prin picturi. Ajutat de profesori extraordinari, a învățat să vorbească la nouă ani, iar primul său cuvânt a fost “hârtie”.
El are un talent uimitor: poate desena cu acuratețe, foarte detaliat, orice peisaj sau oraș, și este suficient să îl vadă o dată. A reușit să deseneze o panoramă de 10 metri a orașului Tokyo, după ce a văzut orașul într-o cursă scurtă cu un elicopter.


Daniel Tammet, autistul geniu cu abilități sociale

Daniel Tammet s-a născut la 31 ianuarie 1979 şi a fost al nouălea copil în familia sa. La vârsta de 4 ani a suferit mai multe atacuri de epilepsie, de care a scăpat în urma unui tratament. Încă de mic, a început să efectueze în minte calcule din ce în ce mai complexe. La 25 de ani a fost diagnosticat de către specialişti ai Centrului de cercetare a autismului de la Universitatea din Cambridge cu sindromul Aspenger, o formă rară de autism.
Spre deosebire de alţi oameni cu aptitudini deosebite, Daniel Tammet este capabil să ofere explicaţii despre ceea ce se întâmplă în mintea lui atunci când, de exemplu, i se cere să dea răspunsul la următorul calcul mental: ridicarea la puterea a patra a numărului 37. Daniel afirmă că pentru el efectuarea calculelor, oricât de dificile, nu reprezintă, aşa cum este pentru noi ceilalţi, un efort mental, de multe ori copleşitor.
Dimpotrivă, rezultatul îi este pur şi simplu oferit de creierul său, în formă vizuală. La început vede nişte scântei, care apoi prind formă. Aceste forme sunt transparente şi nu reprezintă foarte clar numerele pe care le reprezintă, dar Daniel ştie foarte bine care este semnificaţia fiecărei forme în parte.
Pentru unii cercetători, această capacitate de a efectua calcule foarte dificile cu mare rapiditate şi precizie a părut îndoielnică. Unul dintre testele pe care Daniel le-a efectuat a fost acela de a spune valoarea lui Pi.
Spre deosebire de Kim Peek şi alte persoane cu sindromul savantului, Daniel Tammet  este sociabil şi nu are trăsăturile cunoscute ale unui autist. Deşi suferă de sindromul savantului, acesta nu are nevoie de ajutorul cuiva pentru activităţile zilnice obişnuite, putând trăi complet independent.


sursa: http://playtech.ro/2015/mintile-extraordinare-ale-unor-persoane-cu-dizabilitati/; http://cursuriautism.ro/mintile-extraordinare-ale-unor-persoane-cu-dizabilitati.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu