marți, 26 ianuarie 2016

Administrarea de antidepresive in timpul sarcinii creste cu 87% riscul de autism la copil


Administrarea de antidepresive în timpul sarcinii creşte cu 87% riscul de autism la copil, potrivit unui studiu canadian de amploare publicat în Statele Unite.
Potrivit AFP, concluziile acestui studiu, publicat în revista americană JAMA Pediatrics, sunt importante, în condiţiile în care între 6% şi 10% dintre femeile gravide iau antidepresive pentru a-şi trata depresia, susţin cercetătorii care au analizat datele medicale a circa 145.456 de femei însărcinate din provincia Quebec.
"Deşi diferitele cauze ale autismului rămân neclare, studiile au arătat că genetica şi mediul pot fi factori de risc", explică profesoara Anick Bérard, de la Universitatea din Montreal şi Centrul Spitalicesc Universitar Sf. Justine, autoarea principală a studiului.
"Cercetarea noastră a arătat că administrarea de antidepresive, în special a celor care acţionează asupra serotoninei (un neurotransmiţător) în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, aproape dublează riscul de autism la copii" adaugă aceasta.
În cadrul cercetării, Dr. Bérard şi echipa sa au urmărit 145.456 de copii din momentul concepţiei până la vârsta de zece ani, dar şi expunerea la antidepresive a mamelor lor însărcinate, studiind, de asemenea, o serie de alţi factori care contribuie la autism.
Unele persoane sunt predispuse genetic la această boală dacă au antecedente în familie. De asemenea, vârsta mamei care urmează un tratament pentru depresie, dar şi factori socio-economici, cum ar fi sărăcia, sunt potenţial legaţi de apariţia autismului.
În cadrul aceste cercetări, 1.054 de copii au fost diagnosticaţi cu autism la vârsta de 4,5 ani în medie, reprezentând 0,72% din eşantionul studiat.
Cercetarea survine în contextul în care incidenţa autismului la copii a crescut de la 4 la 10.000 de copii în 1966 la 100 din 10.000 de copii astăzi.
"Biologic, este plauzibil ca antidepresivele să provoace autism dacă ele sunt administrate în timpul dezvoltării creierului fătului, deoarece serotonina intră în joc în multe procese de dezvoltare prenatală şi postnatală, inclusiv în diviziunea celulară", a explicat Anick Bérard. Potrivit acesteia, "anumite clase de antidepresive acţionează prin inhibarea producerii de serotonină, care împiedică capacitatea creierului de a se dezvolta pe deplin în uter"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu