marți, 26 ianuarie 2016

Autismul: Risc crescut la mamele cu exces de hormoni masculini


Copiii nascuti din mame care produc un exces de hormoni masculini au un risc considerabil mai mare de a dezvolta tulburari autiste, arata un studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm, potrivit AFP. Aceste lucrari publicate in ziarul Molecular Psychiatry demonstreaza pentru prima oara legatura intre sindromul Stein-Leventhal si tulburarile din spectrul autistic (TSA).
Femeile afectate de sindromul Stein-Leventhal (sau ovare polichistice, SOPC), intre 5 si 15% dintre femeile fertile, secreta o cantitate anormal de mare de hormoni androgini, inclusiv in perioada sarcinii.
Studiind dosarele medicale ale tuturor copiilor cu varsta intre 4 si 17 ani nascuti in Suedia intre 1984 si 2007, cercetatorii au stabilit o legatura statistica intre aceasta patologie si TSA.
“Am descoperit ca un diagnostic de SOPC la mama creste cu 59% riscul de TSA la copil”, a afirmat psihiatrul Kyriaki Kosidou, de la departamentul de Stiinte ale sanatatii publice la Institutul Karolinska.
“Riscul este si mai mare la mamele afectate simultand de SOPC si obezitate, o afectiune comuna in cazul excesului de productie de hormoni androgini”, a adaugat ea.
Cercetatorii au precizat ca legatura dintre sindromul de Stein-Leventhal si autism nu este clara si ca este nevoie de studii aprofundate.
“Este prea devreme pentru a face recomandari specifice in termeni de ingrijiri pentru femeile afectate de SOPC, chiar daca o sensibilizare a legaturii ar putea permite depistarea mai precoce a TSA” la copiii cu risc, arata Renee Gardner, co-autor al studiului.
Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifesta in special prin dificultati de stabilire a interactiunilor sociale si de comunicare. Apare in copilarie si persista la varsta adulta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu