luni, 11 ianuarie 2016

Cand vorbesc copiii cu autism?


Nimeni nu-i poate raspunde parintelui, pentru ca depinde de gradul de afectare al copilului.
Desi perspectiva unui copil nonverbal sperie orice parinte, lipsa limbajului vorbit nu e automat sinonima cu lipsa comunicarii.
Există sisteme alternative de comunicare pe care copilul cu autism poate învăţa să le folosească, cum ar fi PECS (Picture Exchange Communication System) care se bazează pe pictograme. Alţii folosesc pur şi simplu scrisul pe tabletă. Aşa este Philip, un băiat cu autism în vârstă de 12 ani, din SUA care face următoarea mărturisire:
“Aş dori ca lumea să ştie că autismul este doar un alt fel de a fi. Sunt sătul de stereotipurile care ne califică drept inferiori persoanelor neurotipice. Am auzit oameni comentând negativ despre autism încă de când am fost diagnosticat, drept urmare am învăţat să mă urăsc, să cred că sunt un monstru pentru că dau atâta bătaie de cap celorlalţi. Nu-i pot lăsa pe ceilalţi să creadă în continuare aceste prejudecăţi despre autism. Să ne imaginăm că eşti ca mine. Nu poţi vorbi, dar ai o minte care funcţionează bine şi îi poţi înţelege pe ceilalţi. Imaginează-ţi că le răspunzi oamenilor, dar că numai tu poţi auzi răspunsul. Sau că uneori le spui alte lucruri decât cele pe care intenţionezi să le spui. Ei cred că numai de atât eşti capabil. Oamenii văd fluturatul din mâini sau lovitul lucrurilor şi cred că nu au nici un scop. Ei nu înţeleg că în momentul în care te opreşti, eşti agresat de lumini care zumzăie, de zgomote care au ecou, de copii care se mişcă prea repede pentru tine şi de oameni care încearcă să te abordeze.”
Aşadar, lipsa limbajului vorbit nu este semn de inteligenţă subliminală sau de retard psihic numai dacă folosim scale clasice de evaluare.
Aşa este, unii nu vor vorbi niciodată, indiferent de al lor IQ, alţii vor vorbi extrem de târziu ca şi Jim Sinclair, unul dintre cei mai importanţi activişti din rândurile persoanelor cu autism care a început să vorbească în jurul vârstei de 12 ani.
sursa: http://www.totuldespremame.ro/; http://cursuriautism.ro/cand-vorbesc-copiii-cu-autism.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu