marți, 5 ianuarie 2016

Sugestii de baza pentru parintii copiilor cu autism

Aceste cateva recomandari de baza te vor ajuta sa faci viata mai usoara atat pentru tine cat si pentru copilul cu autism pe care il ingrijesti. Daca citesti aceste randuri stii deja ce important este sa inveti cat mai multe despre boala si sa vorbesti cu alti parinti ce au copii ce sufera de autism. La fel de important este sa Fii consistent in majoritatea actiunilor tale. Copilul cu autism are o problema in a se adapta. Interactiunea cu el si invatarea e stimulata daca intelesul actiunilor tale nu este modificat in timp pe cat posibil, pastrand o consistenta semnificativa
Rutina zilnica a sarcinilor simple
Rutina zilnica a sarcinilor simple
Stabileste o rutina zilnica. Copii cu autism se descurca mai bine atunci cand stiu clar care sunt actiunile legate de alimentatia zilnica, de mersul la scoala sau la culcare. Descompune sarcinile mai complexe in succesiuni de sarcini simple.
Recompensele
Recompensele
Recompenseaza. Cand suntem recompensati pentru un anumit comportament, este probabil sa-l repetam. Daca recompensezi copilul cu autism atunci cand incearca sau executa o noua sarcina, este probabil sa o faca mai des. Recompensele nu trebuie sa fie neaparat materiale – sunt utile laudele, zambetele si imbratisarile si eventual ‘certificatele de buna purtare’.
Zona de siguranta
Zona de siguranta
Creaza o ‘zona de siguranta’ pentru copilul tau - o zona in care sa se simta in largul lui prin faptul ca a invatat bine rolul diverselor elemente situate in zona. Pentru asta poti sa folosesti banda adeziva colorata pentru delimitari sau stickere colorate cu explicatii.
Comunicarea nonverbala
Comunicarea nonverbala
Comunica si nonverbal. Invata care sunt semnele nonverbale, gesturile si expresiile fetei prin care comunica copilul tau. De obicei atunci cand ii este foame, cand e obosit sau cand doreste ceva in mod specific o exprima si altfel decat prin cuvinte.
Supararile
Supararile
Intelege mai bine ce sta in spatele supararilor. E normal pentru oricine sa fie suparat atunci cand nu e inteles sau atunci cand e ignorat. Iesirile nervoase ale copilului cu autism pot sa fie adesea legate de faptul ca nu reuseste sa se faca inteles iar cand arunca cu lucruri e poate modul lui de a-si exprima frustrarea sau de a cauta atentia ta.
Pauzele
Pauzele
Ia o pauza pentru a-ti reincarca bateriile. Fiecare parinte are nevoie de o pauza din cand in cand iar aceasta afirmatie e si mai adevarata pentru parintii copiilor cu autism. Daca nu ai rude sau prieteni care sa te ajute, apeleaza evental la asociatiile de sustinere in autism.
Sprijinul psihoterapeutic
Sprijinul psihoterapeutic
Identifica din timp daca ai nevoie de psihoterapie personala sau familiala. Depresia si anxietatea nu sunt rare cand este vorba de persoanele ce ingrijesc copii cu autism. Nu sunt rare nici problemele familiale determinate de obstacolele create de aceasta provocare deosebita. Daca apelezi din timp la psihoterapie pentru aceste probleme iti ajuti copilul, evitand ca situatia sa se complice si mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu